1902 

HONEY LAVENDER TRIPEL | 8.5% ABV


 
1902
 
 

Al van in het prille begin in 1902, vertoefden vissers liever in de Siphon om bier te drinken dan aan de waterkant te zitten turen naar hun dobber.

 

 

Danny De Vogelaere was 11 jaar oud toen hij zijn eerste tafels bediende in restaurant De Siphon in Damme. Er was geen uniform in zijn maat beschikbaar daarom werd er speciaal voor hem eentje op maat gemaakt.

Vierendertig jaar later serveert hij de vaste klanten en internationale gasten nog altijd de specialiteiten van het restaurant, zoals de gerookte paling en het wild. Een verhaal zoals dat van Danny vind je wel vaker onder het trouwe personeel van de Siphon.

IMG_9714.jpg

In 1902 opende Franciscus Callewaert een klein visserscaféetje in Damme, op de plaats waar de drie kanalen samenkomen.

Het café, oorspronkelijk “Au Repos des Pecheurs” genoemd, werd bezocht door vissers die meer bezig waren met drinken dan met vissen.

 
DSC06623.jpg
 

Toen Jan Callewaert, de zoon van Franciscus, met een dochter van de familie Broucke uit Damme trouwde, transformeerde het kleine café in het restaurant dat de Siphon vandaag is.

Dit dankzij het harde werk van Yvonne Callewaert—in en rond het restaurant ook wel liefkozend “de bonne maman” genoemd.

Er zijn verhalen in overvloed over het feit dat ze dag en nacht bezig was, 365 dagen per jaar sinds de jaren ‘50, met het serveren van belegde broodjes aan dronken vissers, tot een gat in de nacht, om zo het restaurant te doen groeien en relaties op te bouwen.

IMG_9704.jpg
IMG_9702.jpg

Toen Yvonne’s zoon, Franky Callewaert, de leiding overnam, zette hij datgene verder waarmee hij zijn ouders het restaurant groot  had zien maken.

Traditie is het sleutelwoord, niet alleen op de menukaart, maar ook in de kleine details, zoals de roodwitgeblokte tafelkleden en het klassieke interieur. Kwaliteit ligt aan de basis van elke genomen beslissing, van het kwaliteitsvolle vlees dat boven een open vuur wordt bereid, tot het wild dat ter plaatse wordt gepluimd en de gerookte paling die in een oventje naast de brouwerij wordt gerookt.

 
DSC06477.jpg
 

Het restaurant kreeg al vele bekende bezoekers over de vloer. Jacques Brel dineerde in de Siphon. Raymond van het Groenewoud trouwde er.

En toen Koning Albert II en Koningin Paola de royals van de Scandinavische landen als hun gasten mochten verwelkomen, kozen ze ervoor om dit in de Siphon te doen.

IMG_9722.jpg

In 2013 vonden er 3 belangrijke gebeurtenissen plaats, het alom gerespecteerde lifestyle magazine ‘Condé Nast Traveler’ nam de Siphon op in de lijst van de Top 25 van ‘Best Neighbourhood Restaurants ter wereld’.

Daarnaast besloot de familie Callewaert om het restaurant—in het belang van hun personeel—enkel nog te openen van maandag t/m vrijdag.

En tenslotte werd de toen 25-jarige Jan Callewaert—genoemd naar zijn grootvader—de vierde generatie van de familie Callewaert aan het roer van de Siphon.

 
Siphon
 

1902 is een bier om het rijke verleden en de voortdurende culinaire expertise van restaurant de Siphon te vieren. Het bier wordt op het etiket voorgesteld door het “Monnikenrede” symbool dat je op elk bord en elk kopje in het restaurant terugvindt.

Het is een verwijzing naar het historische dorpje dat zich rond 1600 op de locatie van het restaurant bevond. Religieuzen verwelkomden daar palingvissers die op zoek waren naar een slaapplaats.

1902

1902 is een klassiek Belgisch bier, een goudkleurige Tripel van 8,5%, maar met de herkenbaarheid van Siphon Brewing. Toevoegen van honing versterkt de nectarachtige moutigheid van het bier.

Het herkenbare aroma van de lavendel vloeit mooi samen met zowel het florale, aardse van de hop als met het banaan-abrikoosachtige aroma van de gist.

 

TECHS & SPECS

SIPHON-1902_2018_OUTLINE_015.jpg

GRONDSTOFFEN

Water: damme

Mout: pils, munich, tarwe, havervlokken

Hop: challenger, cascade

Gist: belgian abbey

Andere: lavendel, honing, kandijsuiker

 
 

PROEVEN

Uiterlijk: goud  

Aroma: honing, lavendel

Smaak: zoet, bitter, floraal

SPECIFICATIES

EBC: 10

IBU: 40

Ideale schenktemperatuur: 8°C

hoge gisting | hergist op fles | ongefilterd | niet gepasteuriseerd