ENGLISH

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

INTRODUCING SIPHON BREWING

Blog

INTRODUCING SIPHON BREWING

Siphon Brewing

Voor Nederlands zie onder...

See English below.

IMG_3195.jpg
 

NL In Oostkerke, een dorp op een steenworp noordwaarts van het beroemde West-Vlaamse stadje Damme, is er een plaats waar de Damse Vaart - die Napoleon liet graven om Brugge met Sluis te verbinden - de parallel lopende kanalen ‘Leopoldkanaal’ en ‘Schipdonkkanaal’ kruist. Deze twee kanalen werden gegraven na de Belgische onafhankelijkheid in 1830 om de Nederlandse controle over de waterwegen te trotseren. In de volksmond staan ze beter bekend als ‘de Blinker en de Stinker’.

Vandaag wordt de nabije omgeving rond dit kruispunt van kanalen nog altijd ‘de Sifons’ genoemd en ook het restaurant “De Siphon”, dat zich op de kruising bevindt en al 4 generaties lang in handen is van dezelfde familie, dankt hieraan zijn naam.

Al sinds het prille begin heeft ‘De Siphon’ een bijzondere aantrekkingskracht op de mensen. Smokkelaars spraken er af omwille van de nabijheid van de zee en de korte afstand tot de Nederlandse en de Franse grens. Hengelaars onderbraken regelmatig hun eenzame getuur naar de dobber om in “De Siphon” hun vistechnieken te bespreken bij een goed glas bier. En nog steeds lokken de drie kanalen met hun populierenrijen, de vele rustige wandel- en fietsroutes en de uitstekende gastronomie in de regio massa’s toeristen.

 
 

Nu is er nog een reden om naar Damme af te zakken: Siphon Brewing.

Op zaterdag 16 juli 2016 – exact 113 jaar na de eerste opening van “De Siphon” – werden de deuren van deze gloednieuwe brouwerij een eerste keer voor het publiek geopend. In een zonovergoten brouwerijtuin konden de bezoekers, al of niet bij het nuttigen van heerlijke ribbetjes en een slaatje, kennis maken met de eerste bieren: Blinker (Saison, 5% ABV) en Damme Nation (India Pale Ale, 6.5% ABV). Korte rondleidingen in de brouwerij lieten de bezoekers toe kennis te maken met het brouwproces.

Twee jaar geleden deed de ruimte waar nu de brouwerij gehuisvest is nog dienst als schapenstal. Het afgelopen jaar werden de muren en vloeren betegeld, water, afvoeren, gas en elektriciteit aangelegd en werd een nagelnieuwe brouwinstallatie geplaatst. De schapen grazen nog steeds op de weide tegenover de brouwerij en op brouwdagen krijgen ze soms wat draf als tussendoortje…

IMG_1116.jpg
 

De brouwzaal bevat twee met stoom verwarmde ketels en een filterkuip. In zes temperatuurgestuurde cylindroconische tanks van 5 hl elk, wordt het bier gegist en gelagerd. Ondanks de kleinschaligheid laat de structuur van de brouwzaal toe om erg flexibel te zijn in methodes en stijlen. Brouwers Franklin Verdonck en Breandán Kearney beschikken over goede technische kennis en zijn al enkele jaren aan het sleutelen aan de recepten van de Siphonbieren. Ze hebben ondertussen al met verschillende commerciële (micro)brouwerijen samen gebrouwen.

Net zoals in het restaurant enkel met de beste ingrediënten gewerkt wordt, worden voor de bieren de beste grondstoffen uitgezocht. De Europese hopvariëteiten komen rechtstreeks van hopboerderij “De Plukker” van Joris Cambie in Poperinge, de Amerikaanse hopsoorten komen uit de Amerikaanse hopregio bij uitstek, de ‘Yakima Valley’. Speciale mouten, chocolade en karamel, komen uit België, geroosterde gerst uit Engeland, tarwemout uit Duitsland en de basismouten uit Nederland.

Op de volgende open brouwerijdag (zaterdag 27 augustus) wordt opnieuw Blinker en Damme Nation geserveerd, maar nu voor het eerst ook de Oesterstout, Cassandra (6,5% alc.). 

De ambitie is om de gasten in het idyllische kader van deze regio een onvergetelijke bierervaring te laten beleven.

Meer informatie over onze open brouwerij dag:

 

 

EN: There’s a meeting point of three famous waterways in West Flanders where the Damse Vaart – the main canal from Bruges to Sluis – crosses two canals dug by locals after Belgian independence in 1830. They were put in place to defy Dutch control of the canal network.

The names of these two canals are the Leopold Canal and the Schipdonk Canal, but they’re known locally as the ‘Blinker’ and the ‘Stinker’. Because of the different water levels of the three canals, the junction is facilitated by a system of Siphons. The area where they meet takes its name from this feat of engineering, as does the four-generation-old family restaurant of the same name which sits at the intersection.

The Siphon (pronounced ‘See-fon’) has always had people at its heart. Smugglers have enjoyed its proximity to the sea and its short distance to both the French and Dutch borders. Fishermen in the early 1900s spent more time discussing casting techniques over a beer here than pulling anything out of the water. The picturesque tree-lined canals, peaceful cycling routes and rich food culture of the Damme region brings tourists in their droves.

Now, there’s another reason to come here: Siphon Brewing. Our aim is to create the most beautiful beer experience for people that we possibly can.

On Saturday 16 July 2016 – 113 years after the Siphon restaurant opened its doors for the first time – we opened up our new brewery to the public. The sun shone down on our brewery garden as visitors enjoyed our very first beers: Blinker (Saison, 5% ABV) and Damme Nation (India Pale Ale, 6.5% ABV). We ran short tours of the brewery and served delicious ribs and salad.

Two years ago, the space in which the brewery is now located was a shed where sheep were kept. We tiled the floor and walls, put in drainage, connected water, gas and electricity and built our brewery installation. The sheep are still here, but now they’re grazing on the fields opposite the brewery and sometimes enjoying the spent grain we offer as a treat after brew days.

 
 

Our brew-house is a three-vessel steam-heated 5 hectolitre system. We’ve got six temperature-controlled conical-coned-tanks for fermenting and conditioning. We’re small, but we’ve got a system that allows us tremendous flexibility. Our brewers Franklin Verdonck and Breandán Kearney have studied beer knowledge and brewing. They’ve been working on the Siphon recipes for a number of years together and have brewed collaboratively with several commercial breweries in Belgium.

In the same way that our restaurant focuses on sourcing the best ingredients for their meals, we look for the best quality raw materials for our beers. We work directly with a family hop farm in Poperinge (Joris Cambie’s De Plukker) to source our European hop varieties. We source American hops from YCH in the Yakima Valley. We get our specialty grains from Belgium, our roasted barley from England, our dark wheat from Germany and our pilsner malts from the Netherlands.

 
SB_opendayjuly-70.jpg
 

Our next Open Day is Saturday 27 August. We’ll be pouring Blinker and Damme Nation again, but we’ll also be pouring the first batches of our Oyster Stout, Cassandra (6.5% ABV). They are all beers we love. We hope you will too.

We’re building a new community here. Come along to our Open Day and join us in the Damme Nation.