CENTURION 

NEW ENGLAND SAISON | 5% ABV


 
Centurion.png
 
 

Ambiorix leidde een kleine Belgische stam naar de overwinning op het Romeinse Rijk. Het was de grootste en meest beschamende militaire nederlaag ooit geleden door Julius Caesar en zijn leger. Ons 100e brouwsel, Centurion, is een collab ter gelegenheid van onze tweede verjaardag. Om het met de woorden van Caesar zelf te zeggen: "Horum omnium fortissimi sunt Belgae", vrij vertaald "Van alle Galliërs zijn de Belgen de dappersten".

 

 

We schonken onze eerste bieren in juli 2016.

De tijd vliegt als je je amuseert.

Voor we het goed en wel beseften begonnen we ons 100ste brouwsel in te maischen bij Siphon Brewing.

Ons bier is ondertussen al bijna 2 jaar op de markt.

IMG_9890.jpg

Om dit heuglijk feit te vieren en om iets speciaals te doen voor onze tweede verjaardag op zaterdag 14 juli in Damme, vroegen we aan enkele vrienden of ze samen met ons een bier wilden brouwen.

 
IMG_9937.jpg
IMG_9704.jpg
IMG_9934.jpg
 

Centurion is een “New England Saison”, een stilistische keuze waarin we onze liefde voor internationale invloeden tonen, maar ook ons respect voor de Belgische brouwtradities.

IMG_9931.jpg

De subtiele biscuitachtige moutsmaak van de voor een saison vrij klassieke moutsorting (pils, munich, tarwe, havermout) combineren mooi met de citrusachtige tonen van de gist en de fruitigheid van  tropische vruchten en steenfruit afkomstig van de hop.

Volledig in de stijl van  “New England” werd de hop enkel in het laatste stadium van het brouwproces gebruikt en hebben we een kolossale hoeveelheid dryhop toegevoegd, resulterend in een bier met een overvloed aan aroma en het uitzicht van fruitsap.

 
IMG_9870.jpg
 

Brouwerij ’t Verzet, vertegenwoordigd door Koen Van Lancker, kwam met “Ella”.

Een pittige Australische hopvariëteit met de smaak van pompelmoes en aroma’s die gaan van floraal over aards naar kruidig.

IMG_9858.jpg

Brouwerij Hof ten Dormaal, in de persoon van Jef Janssens, bracht zijn Hüll Melon hop, een Duitse aromahop met intense toetsen van aardbei en honingmeloen.

 
IMG_9898.jpg
 

Armand Debelder, die als kind regelmatig met zijn vader in de Siphon kwam eten, voorzag ons van een dosis op prijs gesteld advies over brouwen en het leven in de brouwerij.

Hij bracht geen hop mee.

IMG_9885.jpg

Centurion is een one-off bier, enkel verkrijgbaar op vat en wordt in primeur getapt op ons tweede verjaardagsfeest. 

 

TECHS & SPECS

 

GRONDSTOFFEN

Water: damme

Mout: pils, munich, donker tarwe, tarwevlokken, gerstvlokken

Hop: mandarina bavaria, ella, hüll melon, amarillo, cascade, citra

Gist: saison

 
 

PROEVEN

Uiterlijk: mistig goud  

Aroma: melon, steenvrucht, hars, citrus

Smaak: fruitig 

SPECIFICATIES

EBC: 10

IBU: 25

Ideale schenktemperatuur: 8°C

hoge gisting | hergist op vat | ongefilterd | niet gepasteuriseerd