EXCUSE ME WHILE I KISS CASSANDRA 

IMPERIAL ESPRESSO OYSTER STOUT | 12% ABV


 
Excuse Me While I Kiss Cassandra
 
 

Rijpe koffie bessen worden in Blida op tafels gedroogd onder de Ethiopische zon. Zo ontwikkelen ze een milde aciditeit en een intense fruitigheid die dit toch al robuuste bier naar psychedelische hoogten brengt.

 

 

*

“Purple haze, all in my brain
Lately things, they don't seem the same
Up and down, coffee beer is the mantra
Excuse me while I kiss Cassandra

*

 
 
 

Op een van de vele Belgische bierfestivals waar we onze bieren schonken, kregen we een plaats toegewezen tegenover Hedonis Ambachtsbier.

Janos De Baets en Leopold De Ketelaere brachten ons een flesje van hun Imperial Stout, ‘Excuse Me While I Kiss My Stout’ (9% alc.). Op onze beurt deelden wij onze Oyster Stout ‘Cassandra’ (7% alc.) met hen. Voor we de flesjes leegdronken, ‘blenden’ we de twee bieren.

Op datzelfde moment waren we aan het nadenken over ideeën voor de 2018 editie van het Uppers & Downers festival in Londen waar koffiebranderijen en brouwerijen samenwerken om een uniek koffie bier te ontwikkelen.

Vorig jaar werkten wij samen met de Belgische microbranderij, ‘Or Coffee’. Het resultaat hiervan was ‘Hutwe’:  een subtiele, droge koffie saison van 5% alc. waarbij we gebruik maakten van een ‘groene’ en fruitige Congolese koffie met een zekere aciditeit.

 
IMG_9037.jpg
 

Dit jaar gaan we volledig naar de andere kant van het bier spectrum. “Excuse Me While I Kiss Cassandra” is een “Imperial Espresso Oyster Stout” van 12%, met een hoofdrol voor het verwarmende van de alcohol en intense toetsen van chocolade.

Om ons doel, een dik, visceus en intens bier, te bereiken maakten we een zeer dik beslag met pale, munich, caramunich en chocolade mout en met geroosterde gerst en haver- en gerstvlokken.

En we hebben het beslag niet gespoeld… helemààl niet gespoeld. Integendeel, we maakten een tweede beslag en de afloop van beide werden samen gekookt. Met verse oesterschelpen.

De koffie om tegen een dergelijk bier met zo’n alcoholgehalte en intense moutigheid te kunnen opboksen, moest groots en stevig genoeg zijn.

Na enkele cupping sessies stelde ‘Or Coffee’ de espresso variëteit Blida voor, een natuurlijk verwerkte fair trade koffie uit Guji, een gebied in het zuiden van Ethiopië.

Ze werd er gedroogd onder de Afrikaanse zon en geroosterd in België, slechts enkele dagen voor ze in het bier gebruikt werd.

De espresso en cold brew tekenen voor 10% van het volume en geven het bier zijn typische fruitigheid.

 
IMG_9366.jpg

TECHS & SPECS

Excuse Me While I Kiss Cassandra

GRONDSTOFFEN

Water: damme

Granen: pale, munich, caramunich, chocolade, geroosterde gerst, havervlokken, gerstevlokken

Hop: magnum

Gist: american ale

Andere: blida espresso koffie, oesterschelpen, suiker

 
 

PROEVEN

Uiterlijk: diepzwart  

Aroma: chocolade, bosbes 

Smaak: melasse, koffie explosie

SPECIFICATIES

EBC: 120

IBU: 30

Ideale schenktemperatuur: 10°C

hoge gisting | hergist op fles | ongefilterd | niet gepasteuriseerd