HUTWE 

COFFEE SAISON | 5% ABV


 
HUTWE-Tap-rgb.png
 
 

Op de dichtbeboste hellingen van het Congolese Virunga National Park ligt HUTWE, een publiek washing station voor koffie- bonen. Hier in West-Vlaanderen zeggen we gewoon ‘hoet wi’. 

 

 

Onze vrienden bij Good Beer Hunting nodigden ons uit om in September een speciaal voor deze gelegenheid gebrouwen koffiebier te schenken op het door hen georganiseerde evenement Uppers & Downers in Londen.

We werkten voor deze gelegenheid samen met Or Coffee, een Belgische microbranderij die gespecialiseerd is in third wave coffee.

Zij reizen de hele wereld rond om de beste koffie te vinden en verwerken deze in hun microbranderij in Westrem (nabij Wetteren) in Oost-Vlaanderen.

 
Hutwe 4.jpg
 

We hebben samen een Saison gebrouwen waarin we Hutwe koffie verwerkt hebben. Deze koffiesoort komt van een publiek "washing station” in het Congolese Virunga National Park vanwaar Or Coffee ze rechtstreeks naar Westrem haalt.

De fruitigheid met toetsen van citrus zeste die zowel in het bier als in de koffie aanwezig zijn vullen elkaar prachtig aan en het droge van de Saison benadrukt de subtiele aciditeit van steenvruchten in de koffie.

DSCN4312.jpg
DSCN4148.jpg

Om zoveel mogelijk van de specifieke eigenschappen van de Hutwe koffie in ons bier te krijgen hebben we de koffie op drie verschillende manieren toegepast.

De ongebrande koffiebonen werden toegevoegd tijdens de hoofdgisting (om de ‘groene’ aroma’s te krijgen), gemalen gebrande koffiebonen zijn gebruikt tijdens het koken van de wort (voor een extra dimensie in bitterheid) en tenslotte werd aan het bier 15% coldbrew koffie toegevoegd net voor het bottelen (voor de subtiele aciditeit van steenvruchten).

 
IMG_7648.jpg
 

De wereld van bier en die van koffie – of het nu gaat om het verwerken van de koffiebonen en granen, de gesprekken over vergisting / fermentatie en de smaken en aroma’s of de passie voor de producten – hebben meer met elkaar gemeen dan we ooit voor mogelijk hielden.

IMG_7686.jpg

Opgevangen in Londen:

“Koffie en bier zorgen er niet voor dat de wereld blijft draaien. Ze laten de wereld op en neer gaan”.

 
Hutwe 5.jpg

TECHS & SPECS

SIPHON-Hutwe_014.jpg

GRONDSTOFFEN

Water: Damme

Mout: Pils, Munich, Donker Tarwe

Hop: Goldings, Challenger

Andere: Hutwe koffie - Congo, Virunga National Park (gebrand, groen & cold brew)

Gist: Saison

 
 

PROEVEN

Uiterlijk: donker goud

Aroma: sinaasappel, 'groen'

Smaak: droog, met een subtiele aciditeit, steenvruchten

SPECIFICATIES

EBC: 14

IBU: 36

Ideale schenktemperatuur: 6°C

hoge gisting | hergist op fles | ongefilterd | niet gepasteuriseerd