STINKER 

DAMS RAUCHBIER | 5.5% ABV


 
 
 

Voor onze eerste verjaardag brouwen we samen met alle Damse brouwerijen een bier om ook die andere vaart, het Schipdonk kanaal, te eren.

 

 

Onze Saison heet 'Blinker'.

Het is de bijnaam van het Leopoldkanaal, een van de twee kanalen naast de brouwerij.

Het andere kanaal is het Schipdonkkanaal, bij de lokale bevolking beter bekend als de 'Stinker'.

Al sinds de opening van de brouwerij ongeveer een jaar geleden vragen de Dammenaars, om te lachen, of we ook een 'Stinker' zouden gaan brouwen.

We kregen die vraag zo vaak dat we besloten om het te doen, eenmalig.

 
 

Met een samenwerking in gedachten, wilden we dit bier graag brouwen met de andere 2 Damse brouwerijen die ook beïnvloed worden door de kanalen: Brouwerij Bryggja en Brouwerij Viven.

Ze gingen allebei akkoord en de ‘collaboration’ was een feit.

We zijn op zoek gegaan naar een bierstijl met een uitgesproken aroma,  passend bij de naam Stinker.

We beslisten om niet voor sterke hoparoma's of een karaktervolle gist te kiezen, maar we keken in de richting van Duitsland, meer bepaald naar Beieren.

 
 

Ons Dams 'Rauchbier' is geen strikte interpretatie van deze Duitse bierstijl, maar dat is ook onze bedoeling niet.

Rauchbier is een historische specialiteit van Bamberg, een amberkleurig lage gistingsbier met een hoge dosis gerookte mout die voor het opmerkelijk karakter zorgt.

'Stinker' is een hoge gistingsbier, een traditioneel gebrouwen Belgische ale (meerstaps maisch en nagistings op fles), maar met een flinke hoeveelheid op beukenhout gerookte mout (35% Beechwood Smoked Malt) van mouterij Weyermann® in Bamberg. Dit geeft het bier subtiele toetsen van gerookt spek in zowel het aroma als de smaak.

IMG_6921.jpg

We gebruiken verder nog Munich, Caramunich en Chocolademout voor body en volmondigheid. Een gist met een vrij neutraal profiel en Hallertau Mittelfrüh enkel gebruikt als bitterhop zorgen ervoor dat het rokerige karakter en de donkere mouten de hoofdrollen vervullen in dit bier.

De sigaar op het label verwijst niet alleen naar het gerookte karakter van dit Dams Rauchbier, het is tevens een verwijzing naar het vieren van een speciale gebeurtenis, zoals de eerste verjaardag van een brouwerij.  

 

TECHS & SPECS

Stinker

GRONDSTOFFEN

Water: damme

Mout: gerookte, pils, munich, caramunich II, chocolade

Hop: hallertau mittelfrüh

Gist: american ale

 
 

PROEVEN

Uiterlijk: amber

Aroma: beukenhout kampvuur

Smaak: licht gerookt

SPECIFICATIES

EBC: 26

IBU: 30

Ideale schenktemperatuur: 6°C

hoge gisting | hergist op fles | ongefilterd | niet gepasteuriseerd